Hoe stel je een goede les samen voor een specifieke doelgroep? Het is heel goed nadenken over je doelgroep en wie je bij je op je mat krijgt. Welke situaties, welke omstandigheden, welke gevoelens zijn er te duiden als algemene, meest voorkomend? Het is met elkaar tijdens een bijscholing van Mazoyoga bij Sophia Manté doorvoelen en door de grondige voorbereiding krijgen we al een goede lijst van kenmerken en stadia van mantelzorg voorgeschoteld.

Als zorg aanvoelt als een privilege, een zegening om zo voor iemand te mogen zorgen en alles pais en vree is dan is de zorg teamwork

Je zou wensen dat iedereen in deze fase van mantelzorg verkeert en blijft verkeren. Dan ben je een deel van de warme mantel van geborgenheid die iemand mag krijgen van een groep mensen. Samen vorm je die mantel en zo is zorgen een voorrecht, een verrijking van je leven. Ergens blijf je met elkaar hopen dat iedereen door alles heen deze fase blijft voelen, al is het maar op momenten.

Zorg verandert van een zegening langzaam naar een inbreuk op je privé leven en begint irritatie op te leveren.

Het gevoel van samen zorgen voor de warme mantel begint uiteen te vallen. Zorggevers laten steken vallen en de hoofdmantelzorger moet veel meer gaan regelen. Een neiging naar controle en perfectionisme komt op. Vanuit yogaperspectief is dit een overgang vanuit een warm, compassievolle hart fase naar een kracht en beheersingfase waarbij de teugels worden vastgegrepen. Het is een verschuiving van een open 4de chakra fase naar een verkrampte 3de chakra fase. De gegeven kracht en energie verschuift langzaam naar waar haal ik de energie vandaan en hoe houd ik het in de hand.

De zorg gaat de mantelzorger in de koude kleren zitten. De gezamelijke warme mantel verandert in een aantasting van de zorggever.

Hoe er ook verlangd wordt naar de moeiteloze open, warme hartchakra fase, het beroep wat gedaan wordt op de strijdvaardigheid en energie van het instelling gebrachte 3de chakra, gaat de identiteit overnemen van de mantelzorger. Het zich goed thuisvoelen in het 2de chakra gaat aangetast worden door onmacht, schuldgevoelens, grenzeloosheid. De vraag: “Hoe is het met je?” wordt beantwoord vanuit hoe het met de zorgvrager gaat. Het welzijn van de mantelzorger is afhankelijk geworden van de ups en downs van diegene waar voor gezorgd wordt.

Als zorggeven alles bepalend wordt ligt een burn-out om de hoek te wachten. Er is te veel en te vaak over de grenzen van de mantelzorger heen gegaan.

De aantasting van de basisenergie van de mantelzorger is ernstig. Niet alleen voor de mantelzorger, maar ook voor diegene waar de zorg aan gegeven wordt. Goede, liefdevolle zorg komt in gevaar. De zorg nodig hebbende is zich daar vaak ook bewust van en zo verzwaard het het ziek zijn. Gevoelens van onmacht van beide partijen kan het ziekteproces heel negatief beïnvloeden.

Als het basischakra, de wortels, waardoor de mantelzorger gevoed wordt aangetast raken zorggever en zorgontvangende in een hele neerwaartse spiraal. Wat dramatische gevolgen kan hebben voor beide partijen. Her opbranden van de mantelzorger en de verminderde zorgzaamheid voor de zorgontvangende als gevolg. Als er geen hulp van buitenaf bij komt dan eindigt deze spiraal pas bij het overlijden van de zorgontvangende en begint daarna het moeizame herstel voor de opgebrande mantelzorger. De vergelijking met een oorlogsveteraan komt dan om de hoek kijken. Na lange periode van op de scherp van de snede functionerende zorg-soldaat, zakt de mantelzorgveteraan weg in een moeras van gevoelens waar nooit ruimte en tijd voor was en is het vinden van een nieuwe zin van het bestaan, een nieuwe identiteit nu de strijd voorbij is van levensbelang.

Mazoyoga kan in iedere fase de manier zijn om het evenwicht tussen mantelzorger en zorgonvangende goed te houden. Balans door mazoyoga is van vitaal belang voor de mantelzorger.

Mazoyoga, yoga dus speciaal afgestemd op mantelzorgers, zorgt voor het welzijn van de mantelzorger door een goede balans in iedere chakra. Of dit nu door een uitgebalanceerde hatha-yin-yoga les gaat waarbij alle chakra’s worden aangesproken of door een combi met jnana yoga waarbij de mantelzorger ook door inzicht voor zichzelf aan balans kan werken na de fysieke aanpak. Het streven van mazoyoga is dat de mantelzorger in optima forma kan blijven functioneren. Waardoor ook de zorgontvangende de optimale zorg krijgt.

Mazoyoga voorziet in uitgekiende lesthema’s waarbij loslaten, toelaten, accepteren van belang zijn. Ook de goede zorg voor de basis, de wortels, de fundering in zichzelf voor de mantelzorger is essentieel. Zichzelf kunnen zijn en blijven ook bij toenemende druk van zorgtaken is essentieel. Werkelijke kracht blijven voelen, voedende kracht in plaats van wanhopig structuur en het uitoefenen van macht de overhand te laten krijgen. Blijven zorgen vanuit een warm, liefdevol hart voor zichzelf en de ander zal altijd een belangrijk thema zijn in de mazoyoga. Ruimte innemen, taken kunnen delegeren, inzicht in de situatie en in eigen kracht en vermogen en bovenal de energie hebbend om passende voor beide partijen beslissingen te nemen die beiden ten goede komen. Als door mazoyoga het vertrouwen gevoed wordt in kracht, compassie en het aangeven van grenzen met het daarbij behorende vermogen om taken te verdelen en hulp te ontvangen dan is mantelzorg de verrijkende factor in het leven van iedereen. Zo komt er een einde aan uitgebluste, opgebrande, strijdtoneelachtige zorgsituaties en komt zorg, dienstbaarheid en verbondenheid op een goede plek in het leven van iedereen.

Het mazoyoga netwerk gaat door Sophia Manté landelijk vorm gegeven worden. Door bijscholing aan yogadocenten, door online programma’s die voor mantelzorgers een geschenk zijn en ook de onlinetraining en uitwisseling tussen mazoyogadocenten gaat in dit decennium voor een grote verschuiving zorgen in de mantelzorg. Voor mij was het een hele waardevolle studiedag, de reistijd van meer dan 8 uur helemaal waard. Zo kan ik in de toekomst mijn jarenlange mantelzorgervaring gaan combineren met mijn yogakennis en voor een nauw aan mijn hartliggende doelgroep verschil gaan maken.

Ook al ligt er een lange mantelzorgtijd achter me en heb ik nu weer de tijd voor hele anderen dingen weet ik dat er ooit weer mantelzorgvragen op mijn pad komen die ik dan met alle liefde in me weer zal oppakken.

Heb je interesse in mazoyoga dan kun je contact opnemen met mij in het hoge noorden of met Sophia Manté in Zwijndrecht.

Deel mijn verhaal:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Deze post heeft een reactie

  1. Nou…ik vind het prachtig ..ga het nog wel vele malen lezen…
    Want het is veel boeiende tekst….
    En verdieping

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu