Wandelend over de dijk met aan de ene kant water en aan de andere kant de velden waarop volop gehooid werd realiseer ik me eens te meer hoe ik geniet van fijne geuren. Lang geleden brandde ik al water met oliën. Sfeer bepalend in huis. Vervolgens kwamen de geurzakjes en de geurkaarsen, kochten we in de Vogezen kruidenmengsels voor op een brandertje en was er voor ieder badmoment wel een passende geur. Sliep mijn onrustige baby beter met een gedragen nachthemd van mij als lakentje. De geur van mama als rustgevend en troostend.

In de 12 jaar van zwangerschapsyoga en babymassage kwamen de oliën van Volatile in ons leven. Olie voor in bad, massageolie, chakra en sterrenbeeldolie. Verdampte er een mix van geuren toen mijn moeder en een jaar later mijn tante op sterven lag. Ook bij het opbaren van mijn schoonouders in het verzorgingshuis zorgde ik voor een plezierige geur als je hun kamer binnenkwam.

Sinds een klein jaar staan de etherische oliën weer volop in mijn belangstelling. Mijn kleindochter die met een olie-mix in de diffuser weer lucht heeft om te ademen. De opwekkende geur in de diffuser om weer meer energie te krijgen. Van kaarsjes en brandertjes naar diffusers, rollers en verstuivers is toch wel een grote stap in het nog veel gerichter inzetten van etherisch oliën om overgangsklachten te verminderen, om mijn concentratie in het rouwen, helen en verwerken op te krikken, om me te helpen om te gaan met de pijn in mijn schouder na een nare val.

Punt is natuurlijk altijd dat je niet weet waar je nu zou staan als je het niet gebruikt had. We kunnen niet even spieken in een parallel universum waar we een andere keuze hebben gemaakt. Hetzelfde geldt echter ook voor het slikken van pijnstillers en andere medicijnen. Als ik niet gestopt was met het eten van vlees 20 jaar geleden, met gluten 5 jaar geleden, met altijd en overal een alcoholisch drankje drinken 25 jaar geleden… geen idee hoe mijn leven, mijn lichaam en mijn algehele conditie er dan aan toe was geweest. Hoe en waar zou ik zijn zonder 30 jaar yoga? Zonder 36 jaar Michiel?

Wat blijft staan is dat het op dat moment aanvoelde als de beste keuze voor mijn lichaam, voor mijn algehele welzijn met de kennis en het gevoel van dat moment. Hetzelfde geldt nu voor mijn keuze in het dagelijks gebruiken van etherische oliën. Start de dag met een roller voor mijn hormoonbalans, nu ik midden in de overgang zit, verzorg mijn geblesseerde schouder om de pijn en ontstekingsgevoeligheid tegen te gaan, gooi de combi aan druppels voor de dag in de diffuser, smeer mijn lijf en mijn gezicht alleen nog in met wat ik op dit moment als het beste vind voelen. Natuurlijk, zo min mogelijk rare chemicaliën, en goed aanvoelend voor de conditie van mijn huid en haar.

Mijn mega-schoonmaakkast voorraad is ook aan het verdwijnen. Met drie bruine glazen spuitflessen maak ik zo goed als alles schoon. Dat er ooit nog een einde zou komen aan mijn HG en chloor-tijdperk. Wie had dat kunnen denken?

De dag eindigt met een diffusermix waar mijn ademhaling het rustigste van wordt tijdens de nacht. Iets onder mijn voeten tegen de opvliegers, nog wat rustgevends achter mijn oren en indien nodig nog iets kalmerends op mijn maag of buik. Ook de prikwegroller doet deze zomer goed werk, eindelijk niet meer van die smerig stinkende troep opgespoten tegen de muggen.

Natuurlijk vind ik het dan ook interessant om me te verdiepen in hoe dit werkt. De kracht en de snelheid waarmee de etherische oliën worden opgenomen: 22 seconden om je hersenen te bereiken, 2 minuten tot in je bloedbaan, 20 minuten tot iedere cel van je lichaam. Dit heb ik natuurlijk niet zelf getimed, soms moet je gewoon geloven wat er over geschreven staat. Neemt niet weg dat je wel bij jezelf kunt kijken en voelen wat er gebeurt in je lichaam, je denken, in je gevoel.

Voor mij was 1 druppel onder mijn tong voldoende om mijn darmen te kalmeren na dagen van onrust en kramp. Smeren met een pure olie op mijn onderbuik om tussendoor bloedverlies te stoppen. Verder weten we allemaal wel geuren op te noemen waar we een goede herinnering aan hebben, geuren die ons een goed gevoel geven, die helpen om gelukshormonen aan te maken. Geuren die troosten, die koesteren, die blij maken, die je nostalgisch maken, maar ook die je vervullen van walging, van afkeer of jezelfs misselijk maken. Dus, ja, waarom niet bewust inzetten en opzoeken waar jij je beter van gaat voelen? Als je soms het echt even niet meer weet hoe je een verandering kunt veroorzaken waarom zou je het dan niet eens met etherische oliën proberen?

Zoals je kiest welke brandstof je tot je neemt, welk eten je in je mond stopt: fruit, vlees, vis, groente, pasta, rijst of aardappels. Zoals je kiest voor welke beweging je vandaag doet om je lichaam in conditie te houden: fietsen, wandelen, zwemmen, tuinieren, hardlopen of yoga asana’s. Zoals je kiest in welke kleren je je vandaag het fijnste denkt te voelen. Zoals je kiest in wat je leest, waar je naar kijkt of luistert. Zoals je kiest voor wie je vandaag wilt zien of spreken. Zo kun je ook kiezen voor welke geur je ruikt, voor welke olie je vandaag je welzijn mag ondersteunen. Ik ben er blij en gelukkig mee, dat wens ik jou ook toe.

Voor meer informatie:

10 augustus een workshop samen met @geliefdgedragen om 14.00 uur aan de Jellemaweg 53 te Zuidhorn

Opgave via:

info@yoga-debron.nl of 06-38717198

Ook buiten deze workshop geven Joyce en ik, Sabrina, je natuurlijk graag meer informatie om jouw weg te vinden in de wereld van etherische oliën, natuurlijke lichaamsverzorging en schoonmaken met natuurlijke producten die minder belastend zijn voor het milieu en jouw gezondheid.

Deel mijn verhaal:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu