Mijn eerste blog over voeding, het zat er aan te komen. Vorig jaar heb ik een heel artikel geschreven over yogische voeding. Bij bewust leven hoort ook de keuze die je maakt bij wat je in je mond steekt. Ergens denk ik steeds dat ik pas over voeding kan en mag schrijven als ik weer terug ben op mijn gewicht van 25 jaar geleden voordat onze meiden geboren waren of op zijn minst het gewicht weet te bewaren waarmee ik van mijn wandeltochten ben terug gekomen, ongeveer 10 kg lichter dan nu. Het punt is denk ik gewoon dat dit is wie ik ben, hoe ik ben. En ja, van stress en drukte kom ik aan in tegenstelling tot mijn 25, als het geen 30 kg is, lichtere vriendin die van stress, verdriet en zorgen afvalt. Zij belandt dan bij een fysio die haar helpt om te zorgen dat haar spieren niet te veel aangetast worden. Het verschil is er al ons hele leven. Ik met mijn bolle toetje op het zij met haar smalle toetje op het klimrek bij de kleuterschool. Dus zonder het ideale gewicht te hebben volgens allerlei regels en opvattingen denk ik toch dat ik iets te melden heb over voeding.

Het lichaam wil gezond blijven en doet er alles aan om een bepaalde balans te bewaren. Wij doen daar zelf ook tot op een bepaalde hoogte ons best voor, alhoewel er vele omstandigheden zijn die stress, drukte en verdriet veroorzaken waar we niet zo maar bij weg kunnen lopen. Hoe helpen we ons lichaam dan het beste?

Zelf ben ik na een heftige oorontsteking in 2003 bijna nooit meer echt ziek van griep, verkoudheden of zware migraine aanvallen. Wel zijn er altijd kleine signalen als het mijn lichaam te veel wordt: verzuring in mijn spieren, moeheid, darmen van slag. Dit werd in 2014 zo erg dat de diagnose Fybromyalgie in het UMCG werd gesteld. Een diagnose waarbij heel veel dingen worden uitgesloten en ze je dan met niets naar huis sturen. “U bent erg gevoelig op die 18 pijnpunten, misschien iets aan yoga en ontspanning doen?” Erg leuk om als yogadocent en te horen.

Yoga, mediteren, wandelen, ontspannen en keuzes maken in je voeding.  Ik ben er van overtuigd dat iedereen die een voedingsmethode propageert daar zelf baat bij heeft, het gaat echter voorbij aan de uniekheid van ieder mens. Jij verzuurt niet in je spieren zoals ik na een fietstocht. Een biefstuk bekomt je wellicht goed. Het gaat er om dat je alle kleine signalen van je lichaam goed interpreteert, naar luistert en een passend antwoord geeft. Kloppend bij jouw lichaam, bij jouw wijze van leven, bij jouw manier van verwerken.

Wat voor mij belangrijk is, is dat ik na drie weken vakantie waarin ik niet of nauwelijks heb stilgezeten zorg voor mijn lichaam. 570 km fietsen is wellicht een peuleschilletje voor jou, voor mijn spieren is het een aanslag. Ook op een e-bike. Magnesium, extra magnesium, is dan een van mijn antwoorden. Daarom ruikt het hier lekker in huis.

In de oven liggen glutenvrije havervlokken, biologische boekweitvlokken, kokossnippers, zij aan zij met amandelen, walnoten, cashewnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten te roosteren in een sausje van agave siroop met verse vanille en kaneel. Het ruikt zalig, het is lekker en je weet wat je in je mond stopt in tegenstelling tot vage beschrijvingen als 7% van dit of dat.

Samen met een kop thee met groene sisline en munt blaadjes met een schijfje citroen en een scheutje apelcider azijn genieten van mijn eigen granola mix.

Zo start mijn dag met zorg voor mijn lijf, met nadenken over wat en waarom, en het allerbelangrijkste te delen met iedereen die het leuk vindt om dit lezen. Zo wellicht je te inspireren tot een gezonde yogische keuze wat betreft je voeding. Een yogische keuze is een keuze in verbondenheid met je lichaam: je luistert en onderzoekt wat voor jou kloppend en passend is.

Recept granola á la Sabrina

100 gr glutenvrije havervlokken, 50 gr biologische boekweitvlokken, 100 gr zonnebloempitten en pompoenpitten, 100/150 gr cashewnoten, walnoten, amandelen, 50 gr kokosvlokken, fikse scheut kaneel (ben er dol op, dus doe altijd meer dan welk recept dan ook :)), halve theelepel schijnt voldoende te zijn, een vanillestokje leeggeschraapt, rasp van een biologische citroen en 50 ml agave siroop (ook daar doe ik ruim mee, net zoveel als dat het lekker mixt) 45 minuten in de voorverwarmde oven op 120°

Deel mijn verhaal:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.